
Jagody – jedz na zdrowie!
Właściwości lecznicze czarnych jagód doceniały już nasze prababcie. Warto również dzisiaj korzystać z nich pełnymi garściami.
Jagody możesz zebrać sama w lesie lub kupić na rynku, lub w warzywniaku. Bez względu na źródło, z jakiego pochodzą owoce, pamiętaj o tym, aby bardzo dokładnie je umyć przed spożyciem. W przypadku jagód jest to szczególnie ważne bowiem, mogą znajdować się na nich jaja groźnego tasiemca bąblowcowego. Jednak po dokładnym umyciu owoców nie masz się czego obawiać i możesz jeść na zdrowie.
Jagody zawierają bardzo silne antyoksydanty.
Sprawia to, że są skutecznym środkiem odmładzającym, nie tylko skórę, ale cały nasz organizm. Owoce bardzo korzystnie wpływają również na naczynia krwionośne, zwłaszcza te najdrobniejsze włośniczki. Mają też zbawienne działanie na kondycję oczu i ostrość widzenia, szczególnie o zmroku. Są też panaceum na szereg dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Surowe jagody leśne działają lekko przeczyszczająco, pomagają więc przy zaparciach. Z kolei suszone lub gotowane owoce mają działanie antybakteryjne i łagodzą biegunkę.
Również liście jagody mają lecznicze działanie. Kupisz je w aptece lub zielarni. Odwar z liści jagód koi żołądek oraz leczy infekcje pęcherza moczowego. Jagody są pyszne na surowo, ale również świetnie nadają się na przetwory. Można z nich zrobić, dżemy lub soki. Z powodzeniem można również zamrozić owoce i wykorzystać je jesienią i zimą.
Soczewica i jej rodzaje
Ta roślina strączkowa odgrywa w naszej diecie coraz ważniejszą rolę. Soczewica ma ogromną wartość odżywczą, jest smaczna i pożywna, a przede wszystkim – bardzo zdrowa. Dzięki temu coraz częściej pojawia się ona na naszych talerzach. Co ciekawe – ta roślina strączkowa daje nam w kuchni wiele możliwości, zatem dania, w których odgrywa ona główną rolę, mogą przybierać różne formy. Znane są nam doskonale przepisy na dania z mięsem, w którym soczewica jest tylko dodatkiem, oraz na potrawy wegańskie, w których soczewica odgrywa główną rolę. O tym, co powstanie z soczewicy, decyduje nasza fantazja, zastosowane dodatki oraz przyprawy. Warto też pamiętać, że ogromne znaczenie ma też to, po jaki rodzaj soczewicy sięgniemy. Wybór jest ogromny, podobnie jak nasze możliwości.
Jakie rodzaje soczewicy najczęściej pojawiają się w naszych sklepach?
Najpopularniejszym rodzajem soczewicy jest soczewica czerwona, znana doskonale jako dodatek do sosów oraz zup. Przepisy na dania wegańskie i potrawy wegetariańskie chętnie uwzględniają też obecność soczewicy brązowej. Jest ona najlepszą alternatywą dla mięsa, a każdy z nas może z niej bez większych problemów sporządzić apetyczne kotlety z dodatkiem warzyw lub jarskie pasztety. W sklepach znaleźć można także soczewicę zieloną, sprawdzającą się najlepiej w roli farszu do pierogów lub krokietów.