
Jeśli zastanawiasz się nad wprowadzeniem soków do swojego codziennego życia w celu zachowania zdrowia, musisz mieć sokowirówkę lub wyciskarkę wolnoobrotową. Te urządzenia kuchenne umożliwiają przygotowanie ulubionego soku w dowolnym momencie w zaciszu własnego domu. Korzyści płynące z posiadania sokowirówki i wyciskarki wolnoobrotowej są ogromne, co sprawia, że jest to inwestycja warta Twoich pieniędzy.
Zalety sokowirówki
Dzięki sokowirówce proces wyciskania soku jest łatwy i szybki. Oznacza to, że jeśli spieszysz się do pracy, możesz bardzo szybko przygotować sok za pomocą sokowirówki. Najlepsza sokowirówka w mgnieniu oka zamieni owoce i warzywa w świeży płyn nadający się do picia. Sokowirówka jest wygodnym urządzeniem kuchennym. Wyobraź sobie, że masz ochotę na szklankę soku w późnych godzinach. Dzięki sokowirówce możesz przygotować sok nawet w środku nocy, bez żadnych niedogodności. Najlepsza sokowirówka jest łatwa w czyszczeniu. Oznacza to, że nie trzeba się martwić o utrzymanie sokowirówki w nieskazitelnej czystości. Sokowirówki mają wyjmowane części, które można zdemontować podczas czyszczenia. Po zakończeniu czyszczenia, gdy sokowirówka jest już dokładnie czysta, można z łatwością ponownie złożyć wszystkie części.
Zalety wyciskarki wolnoobrotowej
Ważną zaletą wyciskarki wolnoobrotowej jest jej duży otwór wsadowy. W tego typu sokowirówce można umieścić całe owoce. Pozwala to na uzyskanie dużej wydajności i wysokiej jakości soku. Jedna filiżanka świeżo przygotowanego soku zawiera więcej składników odżywczych niż pięć do sześciu porcji surowych produktów! Jeśli więc chcesz przygotowywać zdrowe smoothie, wyciskarka wolnoobrotowa jest najlepszym rozwiązaniem. Wyciskarka wolnoobrotowa ma kilka zalet. Nie tylko wytwarza więcej soku, ale także oddziela miąższ. W soku nie będzie miąższu, a cała kuchnia będzie czysta i uporządkowana. Nie musisz się martwić o krojenie owoców i warzyw. Wyciskarka wolnoobrotowa pozwoli Ci zaoszczędzić czas. Sok jest tłoczony na zimno dzięki powolnej pracy wyciskarki. Nie jest wystawiany na działanie ciepła, które mogłoby spowodować utlenianie enzymów i drugorzędnych substancji roślinnych.
Różnica między wyciskarką do owoców a sokowirówką
Sokowirówki produkują sok szybciej niż wyciskarki. Mogą przetwarzać duże ilości owoców w krótkim czasie, pracując praktycznie bez przerwy. Dla właścicieli różnego rodzaju punktów gastronomicznych jest to nieoceniona zaleta. Na pewno w takich warunkach sokowirówka lepiej spełni swoje zadanie, bo jednocześnie zaspokoi potrzeby większej liczby klientów. Wyciskarki pracują znacznie wolniej. Soki z wyciskarki nie rozwarstwiają się, są gęste, mają głęboki, wyrazisty smak i zawierają wszystkie składniki odżywcze, które mają zbawienny wpływ na nasze organizmy. Soki produkowane przez sokowirówkę są mniej wartościowe, uboższe w cenne składniki, ich smak jest nieco zmieniony w stosunku do tego, który lubimy spożywać jedząc owoce i warzywa. Soki są też mniej gęste i rozwarstwione. Przyczyną tych różnic jest technika pozyskiwania soku stosowana przez urządzenia. Sokowirówki rozdrabniają owoce lub warzywa. To dość agresywne traktowanie materii powoduje uszkodzenie komórek, a tym samym eliminuje wiele ważnych substancji, takich jak witaminy i enzymy. Wyciskarki z precyzją i delikatnością wyciskają sok z owoców. Większość struktur pozostaje niezmieniona, dzięki czemu sok jest jednorodny i bogaty w witaminy, minerały i enzymy.