
Jeśli ktoś mówi o oregano, prawdopodobnie będzie myślał o tej roślinie w kategoriach kulinarnych. Ma rzecz jasna rację, ponieważ większość ludzi kojarzy oregano z pizzą, sosami i tak dalej. Oregano ma jednak również rzeczywiste właściwości lecznicze. Z oregano można zrobić soczystą filiżankę pikantnej herbaty, która działa dobrze na gazy, niestrawność, wzdęcia, kaszel, problemy z moczem, problemy z oskrzelami, bóle głowy i obrzęki gruczołów oraz indukuje i reguluje cykl menstruacyjny kobiety. Inni przysięgają, że może leczyć gorączkę, biegunkę, wymioty i tę samą żółtaczkę.
W postaci kapsułki liście są suszone, a następnie kruszone i umieszczane w pustej otoczce kapsułki. Co więcej, nawet inni używają suszonych liści, miażdżąc je i dodając tyle wody, aby stworzyć substancję podobną do pasty i użyć jej do kremu do nakładania na zapalenie stawów, swędzenie skóry, ból mięśni i obrzęk. Dla relaksującej i kojącej kąpieli użyj liści oregano w wodzie do kąpieli. Wreszcie niektórzy ludzie wytwarzają olejek z oregano i twierdzą, że pomaga on pozbyć się bólu zębów.
Na Jamajce ludzie palą kadzidełka zapachowe Oregano, aby odpędzić kaszel i inne problemy z oddychaniem. Oregano było używane w starożytnej Grecji i wielu innych miejscach na całym świecie, gdzie ludzie odkryli inne zastosowanie oregano niż gotowanie. Oregano to wieloletnie zioło, które jest spokrewnione z rodziną mięty i jest bardzo ważnym ziołem kulinarnym, używanym w wielu kuchniach greckich i włoskich. Do celów kulinarnych używa się liści i chociaż niektórzy lubią tylko świeżą gałązkę oregano, większość zgodzi się, że suszone oregano jest o wiele bardziej aromatyczne.
Szczególnie we włoskiej kuchni można zauważyć wyraźną zależność między zastosowaniami oregano w połączeniu z bazylią. Ta dwójka zawsze wydaje się tworzyć idealne małżeństwo, zwłaszcza w sosie pomidorowym. Oregano stosuje się również do wielu dań warzywnych, a także jako przyprawę do różnych mięs. Grecy nigdy nie rozważaliby gotowania z oregano w swojej spiżarni. Słynna sałatka grecka ma swój smak oregano. Nikt nie wyobrażał sobie zjedzenia kawałka pizzy bez dodanego smaku Oregano.
Oregano jest powszechnie mylone z majerankiem, ponieważ rośliny wyglądają bardzo podobnie. Poza kuchnią Majeranek i Oregano są najlepszymi przyjaciółmi i dużo razem robią. Para ma dość obfite właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne. Razem stanowią nie tylko świetne połączenie do przyprawiania potraw, ale także do ich konserwowania. Ponieważ oba ich olejki są perfumeryjne, umieszcza się je w wielu różnych mydłach i balsamach. Są one również używane w połączeniu do wielu elementów wystroju wnętrz i potpourri.
Nie można zaprzeczyć, że Oregano istnieje od czasów starożytnych zarówno w kuchni, jak i poza nią. Miał wtedy wiele właściwości leczniczych i ma je do dziś. Był używany w kuchni i jest tam używany do dziś, więc te z czasów starożytnych zapoczątkowały tradycję, która jest kontynuowana do dziś. Wyjątkowość Oregano jest w pełni wykorzystywana na wiele różnych sposobów i będzie trwać przez wiele lat.