
Brownie z truskawkami i czekoladą
Ciasta brownie mają to do siebie, że samo ciasto nie rośnie zbyt dużo, a i w środku wydaje się że jest lekko surowe, ale uwierzcie mi na słowo, że jest to ciasto przepyszne, zawiera dodatki truskawek, które w czasie lata są rozrywane do wszystkiego. Truskawki dodadzą nam słodyczy, ale i też pozwolą na poczucie lata w pełni. Ciasto brownie wraz z truskawkami zniknie z talerza natychmiast, swoim smakiem zachwyci wszystkich. Do zrobenia ciasta potrzebujemy:
– 220 g masła
– 150 g gorzkiej czekolady
– 60 g mlecznej czekolady
– 4 małe lub 3 duże jajka
– 180 g drobnego cukru
– 20 g cukru z prawdziwą wanilią
– 180 g mąki
Dodatkowo:
– 30 g czekolady gorzkiej
– 100 g truskawek
– opcjonalnie garść orzechów laskowych.
Jak zrobić?
Składniki do naszego ciasta powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, tak aby było nam łatwiej je ze sobą połączyć, na sam początek masło roztapiamy w rondelku na dość małym ogniu, pamiętając o mieszaniu co chwilę. Później, gdy nasze masło się roztopi dodajemy do środka czekoladę gorzką, i mleczną, całość musimy dokładnie wymieszać na małym ogniu tak ażeby nasze składniki się bardzo dobrze ze sobą połączyły. Pamiętajmy, że nie możemy doprowadzić naszej masy do wrzenia, odstawiamy do wystygnięcia. Następnym krokiem są jajka, które miksujemy z cukrem, oraz z prawdziwym cukrem waniliowym na najwyższych obrotach miksera, po chwili dodajemy przesianą mąkę, a następnie przestygniętą już masę czekoladową. Całość musimy wymieszać trzepaczką, bądź łyżką, nasza masa być jednolita. Nasze brownie jest już prawie gotowe, należy je teraz przełożyć do foremki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia formujemy je dość dokładnie w kształt blaszki. Na wierzch naszego ciasta wbijamy delikatnie truskawki, oraz posiekaną w kostkę czekoladę mleczną, możemy też dodać orzechy, ale to zostawiam wam jak lubicie. Teraz do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni bez termoobiegu wstawiamy ciasto na 30-32 minut. Po wyciągnięciu ciasta możemy je swobodnie jeść, sam zapach daje nam do zrozumienia, że ciasto jest przepyszne i zachwyci każdego łasucha.
Borówkowe mufinki
Babeczki kto z nas ich nie lubi, dodajmy do tego jagody, bądź borówki, z przepysznym kremem własnej roboty, który kolorem przypomina lekki różowy a nawet delikatnie filoetowy kolor, czy nie brzmi to uroczo. Może nas ten prosty przepis bardzo pozytywnie zdziwić, a już na pewno zasmakujemy każdemu. Do zrobienia kruchych babeczek potrzebujemy:
– 400 g mąki pszennej
– 200 g masła
– 100 g cukru pudru
– 2 żółtka
– 2 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
Krem jagodowy:
– 500 ml mleka
– 100 g cukru
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 6 jajek (żółtka)
– 40 g masła
– 1 laska wanilii lub 16 g cukru z prawdziwą wanilią
– 200 g jagód lub borówek.
Przepis:
Zacznijmy nasza kulinarną przygodę od zrobienia przepysznego kremu, także więc w rondelku zagotowujemy mleko wraz z wanilą, po zagotowaniu ściągamy z gazu, teraz ucieramy żółtka z cukrem, powinna nam powstać piękna masa jasna, po utarciu żółtek dodajemy do nich mąkę najlepiej przesianą ażeby była bardziej pulchna to sprawi że nasza masa będzie puszysta, po czym całość miskujemy do całkowitego połączenia się składników. Do naszej masy mlecznej z wanilią, po uwczesnym wyciągnięciu laski wanilii jeśli to była czysta wanilia, dodajemy powoli naszą masę z żółtek i reszty składników, cały czas miksując bądź mieszając, całość stawiamy spowrotem na gazie, mieszając do momentu powstania gęstj masy. Kiedy masa nabierze konsystencji budyniu wówczas ściągamy ją z gazu i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, pamiętajmy musi być zimna. Po przestudzeniu masy dodajemy masło, oraz borówki, czy jagody i mieszamy składniki ze sobą, kolor jest piękny naszego kremu, a i smak nie odbiega od wyglądu. Kolejnym etapem jest zrobienie babeczek, czyli zabieramy się za nasz ciasto kruche. Na wstępnie przesiejmy mąkę, dodajmy do niej cukier, sól, zimne masło, żółtka, a na sam koniec wodę zimną, wszystko dość szybko zagniatamy aby powstało nam zwarte ze sobą ciasto. Gdy ciasto jest zarobione wkładamy je do lodówki na 30 mimut, po czym gdy je wyciągniemy, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy mniejsze okrągłe krążki. Nasze foremki na ciastka smarujemy lekko margaryą od środka, po czym układamy dociskając do foremek nasze ciasto, nakłuwamy je lekko widelcem od środka. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, i pieczemy około 18-20 minut. Gdy nasze babeczki są upieczone przestudzone dodajemy do środka naszą masę z borówek. Możemy na wierzchu udekorowac posypką, bądź świeżymi owocami.